Viselettörténeti bemutatók

Korok ruhái

Műsorunk 950-től 1650-ig - a vikingek korától az angol polgári forradalom kitöréséig - nyújt áttekintést a divat fejlődéséről. A jeleneteket összekötő narráció a történeti háttér felvillantásán túl bemutatja a különböző korok viseleteit, kiemelve azok jellegzetességeit, így segít eligazodni a divat folyamatosan változó világában, mely mindig is meghatározó szerepet játszott az emberek életében. A rövid jelenetekben, táncokban és párbajokban megelevenedő alakok a letűnt korok hangulatát idézik fel.

"A sokszor válltól csípőig nyitott felsőruha hamarosan az ördög ablakaként híresül el a prédikációkban. A könnyedebb, világiasabb életmódot szintén, mint a léhaság és bujaság melegágyát emlegetik.

Egy művelt lovagtól elvárják a verselésben és a zenében való jártasságot, a hadi tudományok ismeretét, ugyanúgy, mint az ékes szavú udvarlást és társalgást."

 

"Európában, ez a barokk kibontakozásának ideje, amely a szenvedélyeket elegyíti a kifinomultsággal.

Az uralkodók környezetében minden csupa pompa és ragyogás, virágzanak a művészetek, a főrangúak és a nemesek pompázatos bálokon és udvari színielőadásokon, koncerteken keresik a kikapcsolódást.

A női divatot a királyok kegyencnői irányítják.
A szoknyák bőségét a csípőre kötözött körpárnák segítségével érték el. A ruha dereka magasra került, a dekoltázs kimélyült."

Korok divatja
vándorkiállítás

A fenti viselettörténeti bemutatóhoz kapcsolódóan, vagy akár önálló programként is ajánljuk a Korok ruhái címet viselő kiállításunkat, ahol a nézők testközelből is megismerkedhetnek a különböző korok viseleteivel.

A kiállított ruhák történetéről nem csupán reneszánsz viseletbe öltözött tagjaink szolgálnak magyarázatokkal - minden korszakhoz színes, korabeli ábrázolásokkal és részletes leírásokkal teli táblák kapcsolódnak.

 

 

 

 


Mare Temporis Alapítvány
2015-03-01 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu