Korok bajnokai
A középkortól a barokkig

űsorunk átfogó képet nyújt a középkortól a barokkig, a korabeli harcmodorról, fegyverekről és vértezetekről.


A viking, kelta és szaracén harcos mellett megjelennek a kereszteslovagok és apródaik; találkozhatunk íjászmesterekkel, vagy szurkolhatunk szóváltásba keveredett kocsmatöltelékeknek, csakúgy, mint párbajozó nemesuraknak. Heroldunk a fegyverek bemutatása mellett, a lovagi élet mindennapjaiból is felidéz néhány történetet, az e korból fennmaradt tanulságos anekdotákkal fűszerezve.

Fegyverbemutatónk során felvonultatjuk a X-XVII. századokra jellemző öltözeteket, fegyvereket, és vértezeteket. Harcosainkon megfigyelhető a bőrvért (bőrmellény, alkarvédő és lábszárvédő), melyet különböző módokon szegecsekkel, szaruval illetve fémdarabokkal erősítettek meg. A harcosokon látható lánccsuklya egykoron jó szolgálatot tett viselőjének a harc közben, megvédve őt a szúrásoktól, vágásoktól, és egy esetleges füllevágástól is. A fej védésére szolgáltak a bemutatónkban szintén megjelenő normann típusú csúcsos sisakok. Láthatóak háromszögletű, illetve abroncsolt kerek pajzsok is, melyeket küzdelmek során gyakran használtak.

A vitézeknél egy- illetve kétkezes egyenes kardokat, valamint elsősorban a reneszánsz korra jellemző tőröket és kardokat láthatnak. Ezek mellett bemutatásra kerülnek egyéb, a csatákban használatos fegyverek is, mint a buzogány, a csatabárd, csatacsákány, kopja stb. A Szentföldet megjárt harcosok pedig megmutatják a török katonáktól zsákmányolt fegyvert, a handzsárt is.

Megfigyelhető a nemesi viselet, melyre, a mellrészre hímzett címer, és a gazdag díszítettség volt a jellemző. A tévhiedelmekkel ellentétben e kor nemesei jellemzően a felsőruházatuk alatt viselték a láncingeiket, hogy bármilyen alkalommal megvédje őket az esetleges támadókkal szemben.

Bemutatásra kerülnek a középkori harcmodor jellemző elemei, az alapgyakorlatok éppúgy, mint a sokszor életmentő cseles vágások és az ezek kivédésére alkalmas technikák is. Heroldunk a fegyverek bemutatása mellett, a lovagi élet mindennapjaiból is felidéz néhány történetet, az e korból fennmaradt tanúságos anekdotákkal fűszerezve.

A bemutató után a nézők is megtapasztalhatják a kardok súlyát, a velük való vívást, megpróbálkozhatnak célba találni a csatacsillagokkal, kopjákkal, ha kedvük úgy tartja, az íjászatot is kipróbálhatják.

A lovagi bemutató keretébe beletartozhat olyan próbáztatás is, ahol a közönség soraiból kikerülő két lelkes vállalkozó mérkőzik meg egymással.

 

 

 


Mare Temporis Alapítvány
2015-03-01 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu