A kéretlen kérő
Históriás játék Mátyás király udvarában

Írta: Dittera Károly

Könnyed vígjátékunk a reneszánsz királyi udvar fényeit és hangulatát idézi fel. Királyunk, Hunyadi Mátyás udvara feleségének, Beatrix befolyásának köszönhetően itáliai művészet stílusjegyeivel gazdagodott, amely színpompás hátteret nyújt a fordulatos szerelmi történetnek. Ugyanakkor kitűnő alkalmat is kínál a reneszánsz ember mindennapjainak megismerésére, úgy a nemesség háza népének körében, mint akár a királyi udvarban, a kor szokásainak, erkölcsi felfogásának és világnézetének figyelembevételével. A tánc- és vívóelemek ilyen történelmi dráma-keretbe való ágyazása egyedülálló a mai magyar hagyományőrző színjátszás területén.

A történet Mátyás király lovagjának Zólyomi Dávidnak udvarházában bontakozik ki, egyetlen leányának, Annának jegyessége körül. Zólyomi Anna kezét megkéri édesapja régi barátjának fia, Daróczi Pál, a családi birtokok találkozása végett, és édesapja oda is ígéri a reménybeli vőnek, Anna nagy bánatára, mivel ő már egy másik fiatal nemesnek, Várday Lászlónak ajándékozta a szívét. Azonban a kor szellemének megfelelően édesapja akaratával nem dacolhat, hacsak nem kockáztatja meg a zárdába vonulást vagy a fogságot.

Már-már kétségbeejtővé válik a helyzet, amikor Anna öreg dajkája remek tanáccsal szolgál: a királyhoz kell fordulni és az ő segítségét kérni, ilyen fondorlattal rávenni Zólyomi lovagot döntése megváltoztatására - aki végül a korabeli párbajtörvények segítségével kíván igazságot tenni az ifjúlovagok között.

A reneszánsz hangulat megteremtéséhez korabeli tánckönyvekből vett táncleírásokat elevenítettünk fel, amelyhez a királyi udvarban élő zenekar szolgáltatja a muzsikát. Ruháink a XV. század végi Itália divatját tükrözik, mely a történet idején meghatározta a magyar királyi udvar öltözködését.

A színdarab könnyed hangvételű, nyelvezete a régi magyar nyelvi hagyományokhoz igazodik, mégis könnyen érthető, ezért nyugodtan ajánljuk minden korosztálynak 10 éves kor felett.Mare Temporis Alapítvány
2015-02-26 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu