Hej Rákóczi, hej Bercsényi...
A Rákóczi szabadságharc 300 éves évfordulójára

Rendezte: Rudas Attila
Koreográfus: Erdőháti Orsolya, Dittera Károly

1703 májusában vette kezdetét a Tiszaháti felkelés. A magyar történelem e jelentős időszakának szeretnénk méltó emléket állítani műsorunkkal, a szabadságharc küzdelmeit a tánc és a zene eszközeivel idézve a nézők elé. Az előadás vonulatát narrációs gerinc adja, amelyre a kor hangulatát felidéző tánc- és csatajelenetek épülnek. Ez a felépítés a szabadságharccal kapcsolatos tudnivalók ismertetését szolgálja, egyben mozgalmas, színes és hangulatilag hiteles illusztrációt nyújt a tényanyaghoz.

A történet 1703-ban játszódik egy kis felvidéki faluban, ahol a szereplők lakodalmat ülnek, ám a fiatal párok békés idilljét megzavarja a toborzó labanc katonák megjelenése, akik magukkal hurcolják a falu fiatal legényeit. A menyasszony nagy bánatára a vőlegényt is magukkal viszik. Ő azonban megszökik a császáriak hadseregéből, és csatlakozik a toborzás elől a hegyekbe menekülő bujdosókhoz.

A bujdosók maroknyi, elkeseredett csapata elhatározza, hogy vezetőjüknek II. Rákóczi Ferenc fejedelmet kérik fel, aki hívásukra hazatér Magyarországra. A labanc csapatok támadása nem késik soká... a csatából azonban a magyar katonák kerülnek ki győztesen.

Az előadás cselekményét csoportos és páros tánc, valamint vívójelenetek színesítik, ezért gyermekek figyelmét és a felnőttek érdeklődését egyaránt felkelti és leköti, miközben gazdagítja a néző szabadságharccal kapcsolatos ismereteit is.

 

 

 

 


Mare Temporis Alapítvány
2015-03-01 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu