Játszóházak
gyermekeknek és felnőtteknek

Kézműves foglalkozások

A kézműves foglalkozás keretében lehetővé tesszük a hozzánk betérő gyerekek számára, hogy elkészítsék a régmúlt korok embereinek mindennapi használati tárgyait, ékszereit, fegyvereit.
A lányok, a kor divatjának megfelelő ékszereket készíthetnek gyöngyből és drótból, varrhatnak díszes pártákat és hímzett erszényeket. Az eljövendő kor vitézei felkészülhetnek csatáikra, azáltal, hogy elkészítik kardjukat, sisakjukat és pajzsukat.

A nagyobbak, illetve a felnőttek számára, a korabeli játékokhoz szükséges eszközök elkészítéséhez teremtünk alkalmat (kockajáték, malom stb.) A festészet szerelmesei kipróbálhatják magukat a kódexrajzolás művészetében.


Ügyességi játékok

Az ügyességi játékok a mulatozás és a sport édestestvérei, legtöbbjük a harcnak, a küzdelemnek jelképes formája. Némelyik a testet edzi, mások a vitézi készségeket fejlesztik, mint a bilboquet, a láponjárás, a gyűrűdöfés, a mail vagy a különféle dobójátékok.
Biztos kézre nem csak a harcosoknak volt szükségük, hanem az udvari mutatványosoknak is. A vállalkozók képességeiket különböző zsonglőreszközökkel (tűzlánc, ördögpálca, babzsák) is próbára tehetik.

Logikai játszóház  


A játékok minden korban a fejlődés eszközei voltak a gyermekek számára. Ezeken keresztül sajátították el a gyerekek az adott kor szokásait, viselkedési formáit; a felnőttek pedig ezeken a játékokon keresztül élhettek igazán közösségi életet.

A középkorban - köszönhetően az alacsony átlagéletkornak - az ügyességi játékok mellett meghatározó szerepet kaptak az olyan logikai és társasjátékok, mint az ördöglakatok, a "Róka és a nyúl", a "Hnefatafl", vagy a különböző kockajátékok.

Utazz velünk Mátyás király udvarába!

A játszóházak, kézműves foglalkozások kiegészítéseként, vagy rendezvények önálló szereplőjeként ajánljuk drámapedagógiai módszerekre épülő programunkat 6-12 éves korig.

Nardella, Beatrix királyné dadája és legfőbb bizalmasa és a Bűbájos boszorkány, aki a tér és idő ura, együttes erejükkel varázsolják el a gyerekeket Mátyás király udvarába.
Segítségükkel megelevenedik a királyi udvar, s az ifjú időutazókból hirtelen Mátyás király és Beatrix királyné, itáliai követ, udvarhölgy és udvaronc, pap vagy éppen udvari bolond válik...

A gyerekek közben a reneszánsz viselkedéskultúrával, táncaival és viseleteivel ismerkednek, hogy aztán visszatérve a jelenbe igazi udvarhölgyekhez méltó kecsességgel és szívbéli finomsággal, és az udvaroncokhoz illő lovagiasság szabályait mindenkoron szem előtt tartva éljék mindennapjaikat.

 

Táncház és apródoskola

Udvarhölgyképző
Táncház gyermekeknek

 
A nemesi udvarban a tánc gyakorlása már a fiatal gyermekek életében is meghatározó volt, akik a táncmester vezetésével ismerkedtek meg az alapvető illemszabályokkal. Táncosaink reneszánsz viselete mellett az apró udvarhölgyek és udvaroncok báli hangulatát a rájuk illő korabeli ruháink is fokozzák.
 

Vívó oskola  

A Király Fegyvermestere, hű fegyverhordozója segítségével oktatja az ifjú apródokat a Fekete Sereg katonáinak alapvető ismereteire (tisztelgés, menetelés, kardforgatás).

A gyerekek a fakardokat kézbe véve átélhetik a régi korok apródainak mindennapjait, a Fegyvermester keze alatt ismerkedhetnek az udvari viselkedés szabályaival, valamint a vívás elméleti és gyakorlati alapjaival.

 

Mare Temporis Alapítvány
2015-02-26 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu