Itáliai reneszánsz
1500-1550

Az érett reneszánsz időszakában Itáliában nem lehet egységes öltözködési stílusról beszélni, mert a különböző városállamok más és más divatot hoztak létre. Gazdag palotáik, festményeik, szobraik híven őrzik számunkra a kor káprázatos kultúráját. A ruha ismét nem az emberi test harmonikus formáinak kiemelését szolgálja, hanem elsősorban viselője rangját és gazdagságát reprezentálja.

Ebben az időben a vállas, testes férfi és a telt nőalak volt az ideál. Isabelle D'Este, a mantovai herceg felesége lett a divat irányítója, aki I. Ferenc francia király udvarába felöltöztetett divatbabákat küldött, így akarta elősegíteni az itáliai ízlés terjesztését. Ugyancsak ő volt az, aki a kiváló festőt, Pisanellót megbízta azzal, hogy brokátmintákat és ruhákat tervezzen a számára.

Más művészek is részt vettek a kor szellemét híven tükröző öltözködés kialakításában: a Vatikánt őrző svájci gárda ruháit Michelangelo tervezte, Leonardo da Vinci pedig felvonulásokat rendezett, melyekhez a ruhákat maga kreálta.


Raffaello Sanzio: Hölgy egyszarvúval, 1505

Míg az előző időszak az élénk, világos színeket kedvelte, ez a kor az érett, sötétebb árnyalatokat részesítette előnyben.

Az öltözékeken az ujjak a legdíszesebbek, és ezek cserélhetők is voltak. Különböző anyagokból szabják őket, s a derékhoz szalagokkal kötve viselik úgy, hogy kilátszik belőlük az ing.
A nyakkivágás elöl mély, fölötte vastag aranyláncot viselnek. A szoknyák dús sziluettjét alsószoknyákkal alakítják ki. Az ingek rendkívül finomak, gazdagon díszítettek.

 

Forrás:
F. Dózsa Katalin - Régi viseletek
Mialkovszky Erzsébet - Korok, divatok


Raffaello Sanzio: Maddalena Doni portréja, 1506


Bacchiacca: Keresztelő Szt. János prédikációja, 1520


Andrea del Sarto: Mária születése, Firenze 1513

Forrás:
F. Dózsa Katalin - Régi viseletek
Mialkovszky Erzsébet - Korok, divatok

 
     
     
 
     
 
 
     

 

 

 


Mare Temporis Alapítvány
2015-09-07 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu