Viking kor / Honfoglalás kora
IX-X. század

10. századi európai fegyverek és felszerelések két fő csoportba sorolhatóak. Az egyik, a Római Birodalom örökségére alapozva a bizánci, illetve - karoling közvetítéssel - a nyugat-európai stílusú fegyverzetek. Ebbe a csoportba sorolhatjuk a vikingek felszerelését is.

A vikingek jellegzetes támadófegyvere az egyenes, többnyire vágásra használt kétélű kard, az embermagasságú lándzsa, amit a gerelyek mellett dobófegyverként is használtak, a különböző harci bárdok és zúzófegyverek (csatabunkók, buzogányok). Használták az íjat is, ez egyre növekvő hosszúságú, egyszerű botíj volt, és a parittyát.

Védőfegyverként bőr- és vassisakokat viseltek, ennek peremére gyakran a nyakat védő bőr-, textil- esetleg sodronyfátylat szereltek. Ismerünk orrvédő vassal ellátott, sőt fél- vagy egész arcot befedő maszkkal felszerelt, valamint - antik örökségként - arcvédő lemezes sisakokat is.Felsőtestük védelmére kóccal, gyapottal, vagy akár selyemmel tömött, steppelt textilpáncélokat, bőrzekét vagy fém, csont, szaru, esetleg fa felszegecselt pikkelyekből vagy egymáshoz fűzött lemezkékből összerótt páncélokat használtak.

Igen drága, mégis jellegzetesnek nevezhető védőfegyver volt a sodronying, a bélelt kabát felett. Használtak, ugyancsak változatos anyagokból készült, a lábszárat és az alkart védő eszközöket is. Ezeket minden fegyveres a saját erszényéhez mérten viselte.

 

Általánosnak mondható ellenben a pajzsok haszálata. Ezek jellemzően fából készültek, kör, csepp, téglalap vagy ellipszis alakúak, gyakran bőrrel borítva. Ezeket pajzsdudorral szerelték fel, szegélyüket előszeretettel megvasalták. Általában egyszerű markolattal, vagy alkarszíjazattal tartották őket.

A másik csoport a pusztai népek felszerelése.

Elsődleges támadófegyverük az kompozit íj, és a lándzsa.

Az íjásztaktika miatt általánosnak kell neveznünk valamiféle védőfegyvert, ezek többnyire a könnyebb, szerves alapú eszközök közé sorolhatóak.
Aki megtehette (az előkelők) nehezebb, közelharcra alkalmas (fém?) páncélt is viselt, amit a csaták utolsó fázisában használhatott ki.
Ilyenkor használták a döfőlándzsát, különböző baltákat, fokosokat és szablyákat is.


 

 


Mare Temporis Alapítvány
2015-03-01 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu