Élő történelem

öbb napos, életmóddal foglalkozó programjaink főként a fegyveres táborok - katonák és a velük együtt utazó, őket kiszolgáló emberek – életét, felszerelését mutatják be. Helyszíntől és rendezvénytől függően a tábori élet felelevenítését fegyverbemutatóval, viselettörténeti bemutatóval egészítjük ki, vagy vidám jelenetekkel fűszerezzük, melyekbe gyakran a közönséget is bevonjuk.

 

Harmincéves háború kora

Hadmérnökünk kíséretével az erőd felmérésére érkezik. A táborban bemutatásra kerülnek a hadmérnök rajzai, műszerei (kvadráns, teodolit) és a hozzájuk tartozó szaktudás (felmérés és nézeti-, valamint alaprajzkészítés).
Amíg a mérnök és segéde dolgozik, a kíséretében lévő zsoldosok is elfoglalják magukat: készülnek a megvívandó csatára (gyakorlatozás pikákkal és alabárdokkal, vívás, a muskéták tisztítása) – vagy csak jól érzik magukat: csapják a szelet a cserfes markotányosnőknek, lustálkodnak az árnyékban vagy kocka- és kártyajátékkal, zenével múlatják az időt. Az asszonyok az ételt készítik vagy egyéb kézműves tevékenységet végeznek (varrás, hímzés).

A táborban idegenvezetést vállalunk: a seborvos mesél a szerszámairól, a markotányosnő megmutatja mi fő a kondérban, a hadmérnök elmagyarázza a fegyverek és a különböző műszerek működését. Közben szót ejtünk a tábor életéről és lakóiról éppúgy, mint az általunk viselt ruhákról, fegyvereinkről, és az eszközökről, amikkel dolgozunk.

Hadmérnök felszerelése Fegyverek és csata Főzés és étkezés Tábori élet

 

Ismerd meg a korral foglalkozó blogunkat is - receptek, viseletrekonstrukciók, és még sok érdekes téma vár...

Ízelítőül:
Füstölt libacomb spenótban
Galottenhose I. rész - források, szabásminta
Garas készítése
Milady legyezője

Bethlen Liga

17. századi zsoldos csapatunk tagja a Bethlen Liga nevű 16-17. századi, történelmi újrajátszó és életmód-rekonstrukciós szövetségnek. A liga 2015-ben jött létre a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Mare Temporis Alapítvány és a Héttorony Hangászok együttműködésével, közel 40 fős tagsággal.

Tevékenységek és rendezvények:
Bethlen Liga Facebook oldala

Magyarországon egyedüliként egy szoros együttműködés keretében mutatjuk be a korszak magyar és császári hadviselését, életmódbeli jellegzetességeit és kulturális sokszínűségét. Ezek során felhasználjuk a több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező csapatok hazai és nemzetközi elismertségét.

A korhűséget és a hitelességet a szövetségben tevékenykedő történészek, régészek, pedagógusok, kulturális szakemberek, zenészek, táncosok biztosítják, természetesen folyamatosan igénybe véve más szakemberek, múzeumok, szakmai szervezetek támogatását.

Célunk a színvonalas, 16-17. századi történelmi újrajátszó csapatok összefogása, ezáltal a korszak minél szélesebb körű bemutatása. Arra törekszünk, hogy európai tapasztalatainkat itthon hasznosítva a történelmi életmód-rekonstrukció és a mindennapi élet bemutatása kellő hangsúlyt kapjon a hazai rendezvényeken is. Hasonlóan fontosnak tartjuk, hogy eddigi működésünk során felhalmozott tudásunkat felelősségteljesen, a lehető legtöbb csatornán adjuk át a közönségnek ingyenes kiadványok, kiállítások, honlapok, ismeretterjesztő előadások, koncertek, TV műsorok formájában.

 


Viking kor

A vikingek a X.-XI század nagy felfedezői voltak, akik kalandos, csatákkal sűrűn vegyített utazásaik során Európa minden szegletét bejárták, sőt, a sagák bizonyságai szerint még az Újvilágba is eljutottak. Kevesen szokták tudni, de enagy utazásra egy magyar (vagy türk) származású harcos is a viking csapattal tartott. Az sem közismert, hogy a vikingek már korán szerepet játszottak hazánk történelmében: I. (Szent) István királyunk saját testőrsége is vikingekből állt (400 harcos vigyázott testi épségére, akik a keresztény hitet már korábban felvették).

E bátor és kalandozó lelkű férfiaknak és nőknek mindennapjait elevenítjük fel.

>>> tovább a részletekhez

 

"Így éltek, így éljük" - kiállítás

A 9-14. századi Európa és Közel-kelet hagyományőrző szemmel

Képek a paksi Városi Múzeumban és az egri Dobó István Vármúzeumban megrendezett kiállításból.

>>> tovább a részletekhez

 

 

 

 


Mare Temporis Alapítvány
2016-10-09 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu