Élő történelem

Harmincéves háború kora

Több napos, életmóddal foglalkozó programunk a fegyveres táborok - katonák és a velük együtt utazó, őket kiszolgáló emberek – életét, felszerelését mutatja be. Helyszíntől és rendezvénytől függően a tábori élet felelevenítését fegyverbemutatóval, viselettörténeti bemutatóval egészítjük ki, vagy vidám jelenetekkel fűszerezzük, melyekbe gyakran a közönséget is bevonjuk.

Hadmérnökünk kíséretével az erőd felmérésére érkezik. A táborban bemutatásra kerülnek a hadmérnök rajzai, műszerei (kvadráns, teodolit) és a hozzájuk tartozó szaktudás (felmérés és nézeti-, valamint alaprajzkészítés).
Amíg a mérnök és segéde dolgozik, a kíséretében lévő zsoldosok is elfoglalják magukat: készülnek a megvívandó csatára (gyakorlatozás pikákkal és alabárdokkal, vívás, a muskéták tisztítása) – vagy csak jól érzik magukat: csapják a szelet a cserfes markotányosnőknek, lustálkodnak az árnyékban vagy kocka- és kártyajátékkal, zenével múlatják az időt. Az asszonyok az ételt készítik vagy egyéb kézműves tevékenységet végeznek (varrás, hímzés).

A táborban idegenvezetést vállalunk: a seborvos mesél a szerszámairól, a markotányosnő megmutatja mi fő a kondérban, a hadmérnök elmagyarázza a fegyverek és a különböző műszerek működését. Közben szót ejtünk a tábor életéről és lakóiról éppúgy, mint az általunk viselt ruhákról, fegyvereinkről, és az eszközökről, amikkel dolgozunk.

Hadmérnök felszerelése Fegyverek és csata Főzés és étkezés Tábori élet

 

Ismerd meg a korral foglalkozó blogunkat is - receptek, viseletrekonstrukciók, és még sok érdekes téma vár...

Ízelítőül:
Füstölt libacomb spenótban
Galottenhose I. rész - források, szabásminta
Garas készítése
Milady legyezője

Bethlen Liga

17. századi zsoldos csapatunk tagja a Bethlen Liga nevű 16-17. századi, történelmi újrajátszó és életmód-rekonstrukciós szövetségnek. A liga 2015-ben jött létre a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Mare Temporis Alapítvány és a Héttorony Hangászok együttműködésével, közel 40 fős tagsággal.

Tevékenységek és rendezvények:
Bethlen Liga Facebook oldala

Magyarországon egyedüliként egy szoros együttműködés keretében mutatjuk be a korszak magyar és császári hadviselését, életmódbeli jellegzetességeit és kulturális sokszínűségét. Ezek során felhasználjuk a több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező csapatok hazai és nemzetközi elismertségét.

A korhűséget és a hitelességet a szövetségben tevékenykedő történészek, régészek, pedagógusok, kulturális szakemberek, zenészek, táncosok biztosítják, természetesen folyamatosan igénybe véve más szakemberek, múzeumok, szakmai szervezetek támogatását.

Célunk a színvonalas, 16-17. századi történelmi újrajátszó csapatok összefogása, ezáltal a korszak minél szélesebb körű bemutatása. Arra törekszünk, hogy európai tapasztalatainkat itthon hasznosítva a történelmi életmód-rekonstrukció és a mindennapi élet bemutatása kellő hangsúlyt kapjon a hazai rendezvényeken is. Hasonlóan fontosnak tartjuk, hogy eddigi működésünk során felhalmozott tudásunkat felelősségteljesen, a lehető legtöbb csatornán adjuk át a közönségnek ingyenes kiadványok, kiállítások, honlapok, ismeretterjesztő előadások, koncertek, TV műsorok formájában.

 

19. század

Élő történelem programjaink az 1810-es évektől kezdve egészen a századfordulóig ölelik fel a 19. század izgalmas, sokszínű korszakát. Hölgyek és urak, szegények és gazdagok, civilek és katonák idézik fel a korszak mindennapjait.

 

 

 

 

 

 

 


Mare Temporis Alapítvány
2019-04-07 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu