Hunyadiak kora
XV. század, kb. 1520-ig

 


ár ez már a reneszánsz százada, a korszakra a teljes lemezpáncél jellemző. Pajzsot már csak ritkán használnak, a sisak többnyire salade, ezt a lovagok is használják a külön hozzá csatlakozó arc és nyakvérttel (bevor), vagy pedig az ekkor kialakuló armetek közé tartozik, amelyek a korszak végére érik el teljes fejlettségüket. Továbbra is elterjedt a kopja, egyre gyakoribb a hosszú, másfélkezes kard, a csata- és alabárdok, tollas buzogányok.

A lovagok azonban egyre kevésbé hivatásos katonák, és bár egyre kifinomultabbak, műveltebbek, de harci tulajdonságaik rovására, a páncélosok rohama egyre kevésbé félelmetes. Egy időre a folyamat ugyan megtorpan, a Hunyadiak alapvetően nehézlovasságra támaszkodva tartóztatják fel a török terjeszkedést; ez azonban már nem lovagi hadsereg, hanem zsoldos, fegyelmezett és egységesen mozgó páncélos lovasság.

 

Bár a lovagi felszerelés eléri fejlettsége csúcsát, a lovag kezdi elveszteni dominanciáját a csatamezőkön. Ha megfelelően fegyelmezett, állni tudó és akaró lándzsásokkal vagy alabárdosokkal, számszeríjászokkal vagy lövészekkel kerül szembe rendre, kudarcot vall. Ez a folyamat Pavia és Mohács mellett tetőzik.

A nem lovagi harcosok felszerelésére jellemzőek a gyalogság igényeinek megfelelő megoldások. Kialakulnak a lemezpáncélos, lándzsás nehézgyalogosok, számszeríjászok és lövészek, könnyűgyalogosok.

A fegyverek alapvetően nem változnak, bár néhány újítás is van; a gyalogság által használt lándzsák hossza növekszik, lassan kialakulnak a pikás egységek.
Általánossá válik a nagy gyalogsági talpas pajzs, a pavese használata.
A kardok szúró/vágó fegyverek, a kezet védő egyre összetettebb szerelékkel (hárítógyűrűk és -kengyelek).


A török terjeszkedésének hatására Magyarországon újra megerősödik a könnyűlovasság: török elemek közvetlen és délszláv közvetítéssel történő átvételével kialakul a huszárság. Ekkor felszerelésük a jellegzetes huszártárcsából, könnyű kopjából és szablyából áll, páncélt gyakorlatilag nem viselnek.
Fő harcmodoruk rajtaütéseken alapul, célja az ellenfél kifárasztása, összeköttetéseinek elvágása nyílt csatába ekkor még nem bocsátkoznak. Erre tökéletesen megfelelnek, legjobb példa erre Mátyás boroszlói győzelme.


 

 
     
 
     
 
     
     
 
     
 
     
     
     
 
     
     
     
     
     
     
     
     

 

 


Mare Temporis Alapítvány
2015-02-26 / Minden jog fenntartva.
info@maretemporis.hu